Tips voor epicondylitis

Wat helpt en ondersteunt genezing

 

Deze informatie is bedoeld om epicondylitis beter te begrijpen, maar mag in geen geval een bezoek aan de dokter vervangen of worden gebruikt voor zelfdiagnose!

Sneller beter worden

Om je te helpen sneller te herstellen, is het belangrijk om op zijn minst globaal te begrijpen welke bewegingen, werkzaamheden en activiteiten de pezen bijzonder belasten en de blessure zelfs kunnen verergeren.

In dit hoofdstuk lees je onder andere:

  • Waar komt de pijn vandaan?
  • Negatieve invloeden
  • Hoe kan ik mezelf beschermen?
  • Risicogroepen en nog veel meer.
Tips tegen epicondylitis - Helpt de Masalo cuff echt?

KLIK HIER OM HOOFDSTUK TE LEZEN...

Your Subtitle Goes Here
?
Er zijn in principe twee soorten epicondylitis:

  • Epicondylitis lateralis humeri (epicondylitis humeri radialis = tenniselleboog)
  • Epicondylitis ulnaris humeri (epicondylitis humeri medialis = golferselleboog)

Flexoren en extensoren van de pols

In principe zijn de zogenaamde flexoren en extensoren van de pols verantwoordelijk voor de maximale belasting van de peesaanhechtingen. De zogenaamde extensor belast de buitenste peesaanhechting extreem (lateraal, radiaal = tenniselleboog), de flexor de binnenste peesaanhechting (ulnair, mediaal = golferselleboog).

Tenniselleboog wordt bijvoorbeeld vaak gediagnosticeerd door de hand naar boven te strekken en ook de middelvinger naar het lichaam te strekken als de arm gestrekt is. Dit leidt tot pijn bij inspanning.

Hetzelfde geldt voor een golferselleboog, waarbij de hand extreem gebogen is naar de handpalm toe.

Andere negatieve invloeden – trillingen, schokkerige bewegingen & co.

Naast de eerder genoemde bewegingen van de pols en vingers kunnen ook schokkerige bewegingen, trillingen, overstrekking en overextensie verantwoordelijk zijn voor het extreem belasten van de peesaanhechtingen. Deze kunnen de duur van de ziekte verlengen, vooral in combinatie kunnen deze belastingen ongunstig zijn.

Wat is de beste manier om mezelf te beschermen?

We weten dat het om verschillende redenen (werkgerelateerd of bij bepaalde sporten) niet altijd mogelijk is om de genoemde bewegingen en invloeden te vermijden, maar er zijn manieren om ze te minimaliseren.

Naast het gebruik van het contra-tractie principe van ons Masalo® Manchet, dat de peesaanhechtingen beschermt en ontlast, kun je bijvoorbeeld je polsen een beetje stabiliseren.

We raden het gebruik van een polssteun aan. Deze moet de bewegingen van de pols enigszins opvangen en fungeren als een soort schokdemper. De pols mag niet verstijfd of geïmmobiliseerd worden.

Fitnesshandschoenen met polssteun worden ook veel gebruikt bij krachttraining. Deze handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, als handschoenen met halve of hele vingers, en zijn ook zeer geschikt als bescherming.

Wat kan ik nog meer doen voor mijn pezen?

Pezen bestaan voornamelijk uit collageen (verschillende soorten) en hebben over het algemeen een vrij slecht regenererend vermogen. Het is zogenaamd bradytroof weefsel (met een traag metabolisme), d.w.z. weefsel met slechts enkele bloedvaten en zenuwen.

Naarmate we ouder worden, vermindert onze eigen productie van collageen en worden de pezen minder elastisch.

Dit kan worden ondersteund met de juiste voeding en voedingssupplementen.

Er zijn heel goede voedingssupplementen, maar helaas zijn er ook veel te dure en nutteloze producten. Daarom kunnen en willen we geen aanbeveling doen.

Win goed advies in en bespreek dit met je arts of apotheker.

Speciale risicogroepen, activiteiten, sporten

Hoewel onze Masalo® Manchet zeer effectief is, zijn er altijd klanten uit speciale risicogroepen of sporten die soms een zeer lange hersteltijd hebben.

Activiteiten waarbij:
Schroevendraaiers, klopboormachines, machines die grote trillingen / schokken genereren, hamers, beitels, zagen, fijnmotorische bewegingen van de vingers en pols (tandartsen, opticiens, podologen, enz.), veelvuldige herhalingen, enz.

Bijzonder stressvolle sporten zijn

  • Tafeltennis (vanuit de pols)
  • Mountainbiken (schokken)
  • Klimmen
  • Gewichttraining & bodybuilding
  • golf
  • Tennis
Tips tegen epicondylitis - Helpt de Masalo cuff echt?

Rekoefeningen

Elke sporter weet dat stretchen goed en belangrijk is, net als opwarmen. Er zijn echter veel sites op internet die rekoefeningen voor tenniselleboog en golferselleboog aanbevelen en instructies geven. Sommigen beweren dat een tenniselleboog/golfelleboog gewoon kramp is.

In dit hoofdstuk kun je onder andere lezen:

  • Heeft stretchen zin?
  • Hoe rek ik op de juiste manier?

KLIK HIER OM HOOFDSTUK TE LEZEN...

Your Subtitle Goes Here
?

We willen deze oefeningen, die sommige mensen duidelijk helpen, niet in een kwaad daglicht stellen of negatief beoordelen. We hebben echter talloze contacten met klanten gehad waarbij juist deze rekoefeningen drastische gevolgen hebben gehad. Daarom willen we je sterk aanraden om voorzichtig te zijn.

De rekoefeningen worden uitgevoerd door de arm te strekken en vervolgens de hand tegen weerstand in te buigen en te strekken. Je oefent dus sterke krachten uit op de geblesseerde pezen (zie ook de uitleg hierboven bij “Flexoren en extensoren van de pols”).

Er is ook het zogenaamde “hangen aan de paal” – waarbij je aan een paal hangt (meestal bevestigd aan het deurkozijn), die ook sterk aan de pezen “trekt”.

Ons advies over rekoefeningen, hanen aan een stang, enz:

We kunnen het in geen geval eens zijn met de aanbeveling op sommige sites – “rekken tegen de pijn in”.

Als je rekoefeningen en dergelijke wilt doen, raden we je aan om dit voorzichtig en voorzichtig te doen. Als je merkt dat de rekoefeningen een negatief effect op je hebben, neem dan een pauze. Luister naar je lichaam. Als je bijvoorbeeld ongemak in je golfersarm ervaart na het rekken, naast je bestaande tennisarmpijn, moet je dringend een arts raadplegen.

Fysiotherapie & massages

Als alternatief voor de zeer controversieel besproken rekoefeningen uit het vorige hoofdstuk, kunnen fysiotherapie en massages mogelijk een positieve bijdrage leveren aan de genezing van epicondylitis. Ontsteking en hoe deze te bestrijden wordt ook behandeld in het volgende hoofdstuk.

In dit hoofdstuk kun je onder andere lezen:

  • Is fysiotherapie nuttig?
  • Kunnen massages mij helpen?
  • Wat kan ik zelf doen?
  • Halswervelkolom
  • Ontsteking bestrijden
Vrouw draagt Masalo manchet tegen tenniselleboog en masseert haar elleboog fascia met een egelbal

KLIK HIER OM HOOFDSTUK TE LEZEN...

Your Subtitle Goes Here
?

Zoals gezegd gaan sommige mensen ervan uit dat een tenniselleboog / golferselleboog gewoon een kramp is. Op basis van talloze contacten met klanten en onze eigen lijdensverhalen kunnen we het niet eens zijn met deze bewering.

Maar zoals zo vaak het geval is, zit er ook in deze bewering een klein sprankje waarheid.

Mensen hebben een zogenaamd pijngeheugen en je onderbewustzijn “weet” na een bepaalde tijd “Pas op, nu is het weer tijd om je aan te spannen, de pijn komt eraan…”.

Daardoor neem je onbewust beschermende houdingen aan, waardoor je bepaalde dingen op een “gespannen” manier benadert. Naast een ongunstige houding (meer hierover onder “Chiropractische behandelingen”) leidt dit vaak tot kramp in de spieren. Een verkrampte spier trekt samen en belast de pezen veel meer.

Veel klanten melden dat ze deze krampen zelfs kunnen voelen in de onderarmspieren en beschrijven ze als “kleine bobbels”, oftewel verhardingen.

Professionele fysiotherapie is hier natuurlijk de eerste keuze, maar helaas zijn er beperkingen wat betreft de kostendekking en fysiotherapie is daarom niet onbeperkt gratis beschikbaar.

Een heel goed alternatief is massage met een egelbal of een fascieroller.

Koop een egelbal, deze zijn verkrijgbaar voor ruim onder de 10 euro in een dubbele verpakking bij bekende online platforms.

Massage-instructies

Masseer je hele onderarmspieren ermee (of nog beter, laat hem masseren) meerdere keren per week gedurende ongeveer 10-15 minuten na het werk. Rol de egelbal langzaam van de pols naar de elleboog terwijl je druk uitoefent (zodat het nog draaglijk is, maar het moet wel duidelijk merkbaar zijn).

Dit maakt krampen los en verhoogt de bloedcirculatie, wat gunstig is voor het genezingsproces. Deze methode is ook zachtaardig.

Ontsteking bestrijden & verzorging na de massage

Epicondylitis bestaat meestal uit twee problemen. Er ontstaan microtrauma’s (microscheurtjes) in de pezen en het lichaam reageert met een ontsteking.

Hoewel deze ontsteking in veel gevallen verdwijnt tijdens het genezingsproces, kan ze zich ook uitbreiden.

Praat in elk geval met een arts over de behandelmogelijkheden voor ontstekingen, want er zijn talloze goede opties.

Op het laatst als je merkt dat de ontsteking zich uitbreidt, mogelijk zelfs in de richting van de schouder, moet je zeker een arts raadplegen. Er zit ook een slijmbeurs in de schouder, die ontstoken kan raken. Slijmbeursontsteking is erg pijnlijk en de behandeling van zo’n slijmbeursontsteking kan lang duren. Ga daarom op tijd naar een arts die je vertrouwt.

Als je bijvoorbeeld pijn voelt in rust zonder je arm te belasten, is er waarschijnlijk sprake van een ontsteking.

De ontsteking verdwijnt vaak zodra de pezen genezen. Ook dit kun je ondersteunen.

Beproefde huismiddeltjes zijn hier Retterspitz kompressen, ontstekingsremmende zalven, kwarkkompressen, koelen, enz.

Je moet een ontstekingsremmende zalf aanbrengen volgens de gebruiksaanwijzing en meerdere keren per dag.

Ter ondersteuning en na de massage is het erg prettig om een kwarkpakking (neem koude kwark uit de koelkast) of Retterspitz op de elleboog aan te brengen, deze af te wassen nadat de kwark is opgewarmd en vervolgens een zalf naar keuze op de elleboog aan te brengen.

Chiropractische behandelingen

Zodra je weer zorgeloos je dagelijkse leven kunt leiden en geen pijn meer hebt, afgezien van af en toe een “pijnscheut”, kan het nuttig zijn om een chiropractor te bezoeken.

Door de ontlastende houdingen die hierboven zijn beschreven, zijn de wervels, vooral de nekwervels, vaak niet meer optimaal uitgelijnd. Dit is meestal oncomfortabel of zelfs pijnlijk.

Chiropractors kunnen hier goede en zachte hulp bieden. Helaas worden deze therapeuten vaak gecategoriseerd als alternatieve behandelaars, wat betekent dat je meestal zelf voor hun diensten moet betalen. Vraag hier echter naar bij je arts.

Toch raden we je aan om jezelf te trakteren op een paar sessies en je ruggengraat recht te zetten.

Tips tegen epicondylitis - Helpt de Masalo cuff echt?

Bewegen & Sport

Dankzij de Masalo® Manchet kun je je armen belasten en gebruiken ondanks epicondylitis. Maar is sporten wel mogelijk en waar moet je rekening mee houden?

In dit hoofdstuk lees je onder andere:

  • Kan ik sporten ondanks de blessure?
  • Waar moet ik rekening mee houden?

KLIK HIER OM HOOFDSTUK TE LEZEN...

Your Subtitle Goes Here
?
In principe is beweging goed voor het genezingsproces, maar er zijn vaak situaties waarin de tenniselleboog / golferselleboog zo’n pijn doet dat je niet kunt bewegen.

Zodra je echter merkt dat bijvoorbeeld de Masalo® Manchet de pijn verlicht, beweeg je arm zo vaak en normaal mogelijk.

Beweging houdt je mobiel, maar je moet oppassen dat je niet overdrijft. Als je sport, verminder dan de belasting (gebruik minder gewicht bij krachttraining) en herhaal de oefeningen vaker.

Voer de oefeningen altijd langzaam en gelijkmatig uit en geniet van je herwonnen levenskwaliteit.

Lees voor meer informatie ook onze speciale pagina “Sporten ondanks epicondylitis“!

Wat moet ik doen als de blessure terugkomt?

Het is geen prettig idee, maar het is mogelijk dat de epicondylitis op een gegeven moment terugkomt ondanks eerdere genezing. Kun je jezelf hiertegen beschermen?

In dit hoofdstuk lees je onder andere:

  • Waarom komt de blessure terug?
  • Hoe kan ik mezelf hiertegen beschermen?
Vrouw strijkt met pijn in haar elleboog door tenniselleboog

KLIK HIER OM HOOFDSTUK TE LEZEN...

Your Subtitle Goes Here
?
Iedereen die ooit epicondylitis heeft gehad, is er over het algemeen vatbaar voor en is er niet immuun voor dat het terugkomt.

Helaas is het ook niet ongewoon dat klanten de Masalo® Manchet te vroeg verwijderen en dan na korte tijd weer pijn voelen. Als je onze ondersteuning gebruikt, draag hem dan indien mogelijk tot je volledig hersteld bent en draag hem daarna profylactisch tijdens bepaalde activiteiten en sporten.

Je moet het verband nooit helemaal uit het zicht doen en als je ook maar het gevoel hebt dat “het weer begint”, doe het dan meteen weer om. In de meeste gevallen zal dit voorkomen dat het weer erger wordt en ben je meestal binnen een paar dagen weer fit.

Samengevatte tips

We hebben hieronder een aantal tips voor je verzameld en samengevat, zodat je ze in één oogopslag compact en beknopt kunt gebruiken.

Klik gewoon op de knop hieronder en profiteer van onze aanvullende tips om je te helpen je epicondylitis te bestrijden.

Tips in .pdf-formaat

BESTEL NU!

Bestel 100% veilig en gemakkelijk in onze online shop!
Gratis verzending naar Nederland, België en Luxemburg!